Vanha ja uusi – yhdessä entistä kestävämmin

Yhtäkkiä liikkeellä on monenlaista hanketta, ideaa ja aloitetta. Tehdään Räsypaloja; aivan niin kuin äidit virkkasivat mattoja kuteista 1970-luvulla. Mutta nyt on kyse teollisesta bisneksestä, Finlaysonin Räsypaloista. Valmistetaan uusia työvaatteita muovipulloista ja käytetyistä työvaatteista TouchPointin tyyliin. Marimekkoja voi hankkia uudelle käyttökierrokselle We Started This -verkkokaupasta. Ja vastikään saimme lukea, että Stockmann aloittaa yhteistyön käytettyjä merkkivaatteita myyvän Emmy-verkkokaupan kanssa.

Esimerkit kertovat, miten vanha ja uusi lyövät kättä. Moderni liiketoiminnan kehitys saa inspiraatioita vuosikymmenten takaisesta käyttäytymismallista: käytetään materiaalit hyväksi mahdollisimman tarkasti ja tuotteet loppuun asti; hyvää ei kannata heittää hukkaan eikä resursseja tärvätä. Tämä viisas ajattelutapa on tänään tarpeellisempi kuin koskaan.

Suomalaisen tekstiiliteollisuuden kiertotalouteen pohjaavista liiketoiminnan malleista voi lukea lisää tammikuussa 2017 ilmestyneestä Kiertotalouden kärjessä -julkaisusta, jota minulla oli ilo olla tekemässä yhdessä liiton ja sen vastuullisuusasiantuntija Satumaija Mäen kanssa. Stockmannin ja Emmyn yhteistyö ei siihen ihan ehtinyt, mutta monta muuta kiinnostavaa tarinaa kylläkin.

 

 

Kuva: Olli-Pekka Orpo.